51 Important Computer Questions

By | March 22, 2022

51 Important Computer Questions

Friends, through this post, we will get information about 51 important computer questions, which are very important from the point of view of examination and from the point of view of computer knowledge. These questions are asked time and again in exams. So if you are preparing for any exam or interested in getting knowledge related to computers then must read this Important Computer Questions and Answers.

51 Important Computer Questions
51 Important Computer Questions

Here we will know some very important questions related to computers which are often asked in competitive exams.

1. Where was the first computer installed in India?

Answer- The first computer in India was installed at the Indian Statistical Institute, Calcutta.

2. When is Computer Literacy Day celebrated?

Answer- Computer Literacy Day is celebrated on 2nd December.

3. The country with the most computers in the world is considered?

Answer – The United States is considered to be the country with the most computers in the world.

4. Who made the world’s first supercomputer?

Answer- The world’s first supercomputer was built by C-DAC.

5. Who is called the father of computers?

Answer- Charles Babbage is called the father of computers. Charles Babbage invented the computer in 1822. The first computer invented by Charles Babbage is named “Differential Engine”.

6. What is the brain of the computer called?

Answer- The brain of the computer is called the CPU.

7. What is the data going into the computer called?

Answer- The data going into the computer is called input.

8. What is the full name of BIOS?

Answer – The full name of BIOS is Basic Internal Output System. The term is actually an acronym for Basic Input/Output System. It is built-in software that determines what a computer can do without having to access the program from the disc. The main function of the BIOS is to boot the operating system on the PC.

9. Who is the inventor of WWW?

Answer- Tim Berners Lee and Robert Caillieu are the inventors of WWW. Together they invented WWW (World Wide Web) in 1989.

10. What are the two popular output devices.

Ans- Two popular output devices are Monitor and Printer. Apart from this, other output devices include plotters, projectors, speakers, etc.

11. Which device is used to view all types of information or output of a computer?

Ans- Monitor is used to seeing all the information and output of the computer.

12. What is the medium of production?

Answer- The medium of output is the printer.

13. What is the full form of CD ROM?

Answer- The full form of CD ROM is Compact Disc Read-Only Memory. Compact Disk Read Only Memory This is an example of secondary memory.

14. What is the meaning of RAM in the computer?

Answer – RAM means random access memory in the computer. It is a type of computer memory that is accessed randomly. This means that it temporarily stores the work being done on the computer.

15. Computer hardware that can store a large amount of data is called?

Ans- Computer hardware that can store a lot of your volume is called magnetic tape hard disk.

17. Which is not counted in the type of memory in the computer?

Answer – The server is not counted in the type of memory in the computer.

18. What is a pen drive?

Ans- Pen drive is an electronic memory. A pen drive is a portable Universal Serial Bus (USB) flash memory device used to store and transfer audio, video, and data files to and from a computer.

19. Why is cache memory used?

Answer – Cache memory is used in computers to remove the speed barrier between memory and processor.

20. What is the built-in memory of a computer?

Answer- The built-in memory of the computer is ROM.

21. At which place does the data remain unchanged when the computer is turned off after saving a file?

Answer- When the computer is turned off after saving a file, the data remains the same in the secondary storage.

22. What is the full name of www or full forum?

Answer- The full name of WWW is Word Wide Web.

23. How is word length measured on computers?

Answer- The length of a word in a computer is measured in bytes.

24. The part of a computer system that contains programs or instructions is called?

Answer- The part of the computer system which contains the instructions in the program is called software.

25. What is it called when two processors are installed on the computer?

Answer- When two processors are installed in a computer, it is called parallel processing.

26. The computer language used on the Internet is?

Answer- The computer language used on the Internet is Java.

27. Which is considered the fastest computer?

Answer- The fastest computer is considered to be a supercomputer.

28. Who is the inventor and originator of WWW?

Answer- The inventor of WWW is Tim Berners Lee Gee.

29. What is HTTP in http://www URL?

Answer- HTTP is a protocol in URL. The full form of HTTP is Hypertext Transfer Protocol.

30. What is a browser?

Ans- A browser is software for searching web pages on the Internet. A web browser is a software that helps you to view and use the content available on the Internet such as articles, images, videos, and audio and games, etc. available on the blog website. Some of the most popular browsers are Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, Opera, etc.

51 Important Computer Questions

31. What is a computer virus?

Answer- A computer virus is a software program specially designed to destroy a computer. The full name of VIRUS is Vital Information Resources Under Siege. Viruses are small programs in the computer which are self-executing programs that enter the computer and affect the working of the computer.

32. What is the full form of emails it?

Answer- The full form of email is electronic mail. Raymond Tomlin son (father of email) is called the father of email. A message is transmitted in digital form from one person to another or more persons by e-mail. It is powered by the Internet.

33. Who is the originator of the email?

Answer- Email originator R. Tomlin son (Raymond Tomlin son).

34. What is the full form of HTML?

Answer- The full name of HTML is Hyper Text Markup Language.

35. What is the full form of HTTP?

Answer- The full form of HTTP is Hyper Text Transfer Protocol. The HTTP protocol works at the transport layer of the OSI model. Which is known for layer security.

36. When was the world’s first supercomputer built?

Answer- The world’s first supercomputer was built in 1976.

51 Important Computer Questions

37. What is EDP?

Answer- E.D.P is electronic data processing. This is called electronic data processing.

38. What is the full name of the LCD?

Answer- The full name of the LCD is Liquid Crystal Display. It is a flat panel display technology commonly used in TVs and computer monitors.

39. What is the full form of OCR?

Answer- The full name of OCR is Optical Charter Recognition. OCR is a technique by which we convert various documents like images PDF files or handwritten documents etc into data in such a way that the computer can understand.

51 Important Computer Questions

40. Who made the first computer mouse?

Answer- The first computer mouse was made by Douglas Engelbert. He built it in the 1960s.

41. Which is the most used input device today?

Answer- The keyboard is the most used input device in today’s time.

42. What does the size of virtual memory depend on?

Answer- The size of the virtual memory depends on the disk space.

43. In the context of computers, what does ALU stand for?

Answer- ALU stands for Arithmetic Logic Unit. ALU is called Arithmetic Reasoning Unit in Hindi.

44. The world’s first electronic computer is?

Answer- The world’s first electronic computer is ENIAC (ENIAC). Abbreviation for Electronic Numerical Integrator and Computer.

45. What is IBM?

Answer- IBM is an American multinational information technology company. This company was started in 1911 as a Computing-Tabulating-Recording Company. The full form of IBM is International Business Machines Corporation.

46. ​​What is the name of the supercomputer manufactured in India?

Answer- Param is the name of the supercomputer manufactured in India. It is manufactured by C-DAC.

47. The world’s first calculator is?

Answer- The world’s first calculator is Abacus.

48. What are ctrl, shift and alt called?

Answer- Ctrl, Shift, and alt are called modifier keys.

49. What is a Bit?

Answer – Bit is the smallest unit of computer memory.

50. Inaccuracy in computer data is called?

Answer – Inaccuracy in computer data is called a bug. When a developer creates a computer program, there are flaws in it while creating it, which you can call error, defect, mistake, failure, or fault, but it is called software bug in technical language.

51. Who invented the microprocessor?

Answer – The microprocessor was invented by Intel. There are mainly two major microprocessor manufacturing companies in the world – Intel and AMD.

51 Important Computer Questions

Conclusion

Friends, through this post, you have got information about 51 important computer questions, which are very important questions from the examination point of view.

Friends, hope you liked this post and liked this information related to computers, if you liked this information related to computers, then definitely share it on social media, and if you have important questions related to computers. So ask through the comment below, we will definitely answer your questions.

Also Read: E Shram Card Loan

PM Ujjwala Yojana New List 2022

4 thoughts on “51 Important Computer Questions

  1. Pingback: TCP/IP Architecture Model - IGyani

  2. Pingback: What is SSD (Solid State Drive)?|How does it work?|5 Advantage & Disadvantage - IGyani

  3. Pingback: When is Mother's Day in 2022 | Celebrate Mother's Day | Best gift for your child - IGyani

  4. Pingback: Top 69 CCNA Interview Questions and Answers - IGyani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *